Сережки для мами. Майстер-клас

124-2018Все почалося з того, що моя мама захотіла зробити собі сережки. Купила ж намистини, підібрала бісер… каже, промучилась два дні та так і не змогла зробити…

А все через те, що ніколи не працювала, як я, з бісером, тому й не знала з чого почати…

На щастя, я в неї є…

Коли ми зустрілись, мама ладна була віддати мені і бісер, і намистини, щоб я з них колись щось зробила. Про сережки вже й не йшлося. Роздивившись, що там за проблема, я розпустила те, що не доплела моя мама. Далі підібрала потрібний бісер і за годину-півтори зробила ці дві пари сережок з кристалами.

120-2018 DSCN0544

Сережки так швидко плетуться, що народилась ідея відзняти матеріал для маленького майстер-класу. Схеми під руками ніякої не було, натомість просто згадала як можна плести щось подібне з використанням саме таких видовжених кристалів. Та майже впевнена, що десь вже існують такі сережки, навіть зі схемою, а тому ні в якому разі не претендую на авторський МК.

Що ж нам потрібно для майстер-класу?

Перш за все довгі намистини у вигляді кристалів. В мене будуть 8 червоних намистин. Далі я брала чеський бісер 10/0 матовий напівпрозорий. Мононитка, на якій плестиму, голки для бісеру, ножиці. А ще фурнітура для сережок та інструмент для роботи з нею.

DSCN0545 DSCN5309 DSCN5310

Коли всі матеріали є, можна починати!

Набираємо на нитку 16 бісеринок з розрахунку по 2 на кожну намистину (таку кількість я визначила фактично «на око» — інтуїція).

DSCN0546

Тоді зв’язуємо в кільце, робимо вузлик, кінчик ховаємо одразу, щоб не заважав працювати.

DSCN0547

Тоді я набирала непарну кількість бісерин, в мене їх 19 — підбирала під свої намистини. Коли набрала, голкою проходжу одразу в чотири бісерини: відраховую назад від вузлика дві бісеринки, проходжу вперед починаючи з другої перед вузлом, йду вперед і далі ще дві після вузлика. Голка рухається як при шві «назад голка».

DSCN0548
DSCN0549
Тепер кожного разу ми будемо набирати вже на п’ять менше, тобто 14 бісеринок. Набрали 14 шт., тепер на попередній петельці відрахуйте від краю перших п’ять бісерин і пройдіть їх голкою згори донизу як на фото.

DSCN0550 DSCN0551
Ці п’ять бісерин з кожного краю будуть спільними для двох сусідніх петельок. При цьому в кожній петельці все одно буде по 19 бісерин.
Коли пройшли ці п’ять бісеринок, проходьте голкою на чотири бісеринки вперед по основі, як і першого разу.
DSCN0552

DSCN0553
Так в нас має вийти сім петельок, а наша майбутня сережка зараз більше нагадує квіточку.
DSCN0554

Пройдіть останні дві бісеринки вперед по основі(аж до початку самої першої петельки). Тоді підніміться вгору по перших п’яти бісеринках найпершої петлі. Фактично, ми набрали 5 з 19 бісерин. Наберіть ще 9 бісерин (маємо 14).
DSCN0555
Тоді пройдіть в п’ять бісерин передостанньої петлі (всі 19 набрано).
DSCN0556
А тепер виведіть голку вперед лише на одну бісеринку й опинитесь в петельці посередині. Наберіть одну намистину. На петельці шукаємо середню бісеринку, 10-ту за рахунком.
DSCN0557
Пройдіть в неї вперед голкою . Наберіть ще 3 бісеринки і проведіть вперед голку знов в цю 10-ту бісеринку, щоб утворився невеличкий зубець. Далі вертайтесь в намистину донизу, по основі проходьте бісеринки до наступної петельки, тобто через кожні дві будемо повторювати ці дії.
DSCN0558

DSCN0559

DSCN0560

DSCN0562
На останній петельці вгорі наберіть не 3, а 6 бісеринок для кріплення швензи.
DSCN0564

DSCN0565
Ну, от, власне, й усе. Чіпляємо швензу, далі плетемо другу сережку.