Уічольські сережки. Лісовий майстер-клас

 Цей майстер-клас по сережках далеко не новий: три роки назад, у 2015 я вже робила майстер-клас на «Уічольки-11″. Тоді вони були в двох варіантах і обидва з підвісками.

Сьогодні ми пригадаємо як плетуться одні з багатьох уічольських сережок, а саме квадратної форми.

Та спершу трохи відволічусь від сережок і розповім про чергове кольє. Воно в українських, біло-червоно-чорних, кольорах, над ним працювати я почала ще на святі, в Ірпені, а закінчила тільки зараз. Ми якраз виїхали до лісу за грибами та зупинилися на пару годин на нашому улюбленому місці, де я мала змогу трохи попрацювати на свіжому повітрі просто неба.

Хоча я не плела нових прикрас протягом цього тижня, проте до цього кольє в мене намалювались ще й сережки. Вже в лісі я доробила почате в Ірпені, зробила нові сережки, що підходять до кольє та відзняла цей невеличкий майстер-клас.

Отже, для того аби створити саме такі сережки (з таким візерунком) я брала чеський бісер 10/0 трьох кольорів: білого, червоного та чорного. Також голки для бісеру, мононитку (титанові тут не допоможуть, треба щоб сережки форму тримали), ножиці. Не забудьте про швензи та інструмент для роботи з фурнітурою (це може бути пінцет, круглогубці, в мене — тонкогубці).

Пригадаємо, як плести уічольські сережки. Зазвичай більшість моделей починається з 12 бісерин, замкнутих в коло. Проте саме ці плетуться інакше: наберіть 8 чорних бісерин та замкніть їх у коло, зав’яжіть вузлик, можна одразу сховати кінчик, щоб не заважав. Це наш 1-й ряд.

Тепер будемо набирати по 5 червоних бісерин, всього зробимо чотири таких петельки. Плетемо в кожну другу чорну бісеринку (2-гу, 4-ту, 6-ту й 8-му), через одну (пропускаємо 1-шу, 3-тю, 5-ту й 7-му). В кінці 2-го ряду проходимо чорну бісеринку та перші 2 червоні з петельки, що над нею. Голка вийшла у 2-гу (червону) бісеринку петельки з попереднього ряду.

3-й ряд. Умовно наш квадрат (а сережка має саме таку форму) розділено на «діагоналі» та простір між ними. На «діагоналях» ми набиратимемо по 5 бісерин, а між ними по 3 бісерини. Набираємо 5 бісерин: 2 чорних — 1 білу — 2 чорних, голкою проходимо  через одну, у 4-ту червону бісеринку на петельці (з якої ми вийшли на новий ряд), рухаємось згори донизу.

Далі наберіть 3 червоні бісеринки, знайдіть наступну петлю з п’яти бісерин на діагоналі і пройдіть знизу вгору у 2-гу червону бісеринку.

Повторюємо дії: на діагоналях чорні з білою, між ними по три червоні бісеринки. В кінці ряду проходимо червону плюс 2 чорні бісеринки над нею.

4-й ряд. На діагоналях набираємо 5 білих бісерин, між діагоналями набираємо два рази по 3 чорних бісерини: набрали п’ять, пройшли в 4-ту згори донизу, набрали три, пройшли в 2-гу червону на петельці посередині (з попереднього ряду), набрали ще три, вийшли голкою знизу вгору на наступну діагональ. Бісеринки, в які ми проходимо, позначені синім.

В кінці ряду пройдіть чорну та дві білих над нею.

5-й ряд. На діагоналях набираємо 1 білу — 1 червону — 1 білу — 1 червону — 1 білу бісеринку. Між діагоналями: 1 біла — 1 червона — 1 біла проходимо в чорну, 3 чорних проходимо ще в чорну, 1 біла — 1 червона — 1 біла пройти в білу.

В кінці ряду пройти білую та білу з червоною над нею.

6-й ряд. Цей ряд в нас буде останнім, ми зробимо край наших сережок. Необхідно з’єднати між собою всі червоні бісеринки з попереднього ряду. На діагоналях набираємо по 3 червоні бісеринки, а між ними по 2 червоні бісеринки чотири рази. В кінці ряду проходимо червону на 5-му ряду та дві червоні над нею. Робимо вузлик, а тоді набираємо 6 бісеринок чи червоного, чи прозорих — робимо петельку під кріплення швензи. Пройдіть по колу цю нову петельку 3-4 рази для міцності, зав’яжіть вузлик, пройдіть по плетінню подалі від вузлика, сховайте кінчик нитки та обріжте зайве. Закріпіть швензу за допомогою інструменту. Сережка готова.

Аналогічно плетемо другу сережку.