Цілий Рік Коня. Конячка Златка. Майстер-клас. 1 частина

61-2014От і прийшов час поділитися з моїми читачами та гостями майстер-класом на свою найкращу (і найулюбленішу) конячку в моїй стайні — Златку.

Вона для мене стала особливою, роботи було багато — від розробки та малювання схеми до безпосередньо плетіння з бісеру та збірки. Дуже довго розроблявся план приєднання ніг до тулуба, а також з чого ж будуть зроблені очі.

Так от малювати почала я від чотирьох гудзиків, на яких мали кріпитися ноги до тулуба…

RSCN0538

Гудзики менше 1 см в діаметрі, а от чотири крихітних гудзики блакитного кольору взагалі до 5 мм (придбала під час одної з рукодільних виставок, що проходили в Києві в квітні цього року).

З бісером теж визначилась досить швидко — ноги мали бути на тон темніші від тулуба,  вибрала два відтіннки матових синіх. Грива теж мала бути з матового бісеру (це мав бути жовтий, що так подобається моїй малій). Відтворення візерунку зайняло трохи часу, та нарешті визначилась з бісером і для нього — бісер типу алебастр. Контури мали бути чисто білими (такі, як на графічному малюнку, з якого я малювала схему).

Отже, оскільки в мене набралося знову дуже багато відзнятого матеріалу, в першій частині цього майстер-класу я приділю увагу ногам коня.

Для ніг було взято чеський бісер 10/0:

DSCN0549

Златка_ноги- білий алебастр 02090/401;

- білий непрозорий 03050 (на контури);

- темно-синій матовий 60100/167 (основний колір ніг);

- блакитний алебастр 02234/408;

- жовтий алебастр 02181/413.

Основного темно-синього бісеру пішло десь 25-30 г, інших набагато менше. Однак білого на контури теж загалом піде багато.

Також окрім бісеру та основних інструментів знадобляться:

- наповнювач;

- міцні нитки для бісероплетіння або будь-які інші міцні не дуже товсті нитки (для кріплення ніг);

- пінцет, за допомогою якого особисто мені дуже зручно пхати наповнювач всередину тої чи іншої детальки;

- голка для вишивки з великим вушком (використала тоді, коли треба було всі нитки зібрати та протягнути через деталі ніг та тулуба для кріплення на останньому).

Щодо кріплення ніг — це був мій перший досвід і я таки припустилася деяких помилок, а отже мій варіант кріплення ніг не є єдиним та правильним.

Перейдемо до схеми ніг:

Перше, ноги мають візерунок, який також буде присутній і на тулубі. Друге, на цій схемі ноги з’єднані, хоча насправді їх можна плести з окремих двох половинок, а зшивати як я завжди це робила. Червоні бісеринки в місці з’єднання — це додаткові бісеринки білого кольору: таким чином я хотіла збільшити площу «копита» аби ноги не роз’їхалися. Я розгляну кожен варіант окремо. Третє, червоні крапки на ногах вказують місце, де мають пришиватися гудзики, через які потім закріпляться ноги на тулубі. Ну, і четверте, ділянка, виділена червоними лініями — традиційний мозаїчний початок плетіння з подальшим переходом вправо та вліво на «кирпичик» (рос., надалі цегляний стібок або цегляне плетіння — деякі україномовні джерела саме так подавали «кирпичное плетение»).

 Розберемо перший варіант плетіння ніг: спочатку плететься одна половинка, далі набираються додаткові бісеринки і вже тоді виплітається друга половинка, а в кінці все зшивається.

Отже, набираємо бісер і плетемо мозаїчну смугу шириною в чотири бісерини. Ряд з додатковими бісеринами не набираємо.

DSCN0381

По черзі виплітаємо цегляним стібком ліву та праву частини:

DSCN0382 DSCN0383

Тепер набиратимемо саме ряд з додатковими бісеринами. Напрямок, звідки починати (саме туди треба вивести нитку після завершення плетіння першої половинки ноги, в даному випадку її внутрішньої, однотонної, частини на якій немає візерунка), вказано стрілкою, набираємо спочатку чотири білих бісерини, які помічені червоним:

DSCN0384

Далі наберемо перші п’ять білих бісерин зовнішньої половинки, вони помічені зеленим (червоним — додаткові, вже набрані). І для того, щоб вийти на плетіння мозаїкою середини зовнішньої половинки з візерунком, наберемо перші чотири бісерини (вони позначені пурпуровим).

DSCN0385

DSN0386

Тепер спокійно плетемо по схемі візерунок.

DSCN0387

Рухаючись зверху донизу уже цегляним плетінням, поступово доплітатимемо недостаючі бісеринки, через які з’єднуються обидві половинки ніг. Кольорове позначення залишається таким самим, що й на попередніх фото.

DSCN0390

DSCN0391

Другий варіант плетіння ніг мені видався більш зручним, після чого й була перемальована схема. Тобто одразу плетемо мозаїкою всю центральну частину для обох половинок ноги:

DSCN0440

А потім цегляним плетінням вліво та вправо. На одній з ніг проставила рік, коли створено цю іграшку : )))

DSCN0439

DSCN0450

Тепер перейдемо до зшивання самих ніг та підготуємо їх до подальшого пришивання до тулуба. Зверніть увагу на візерунок на зовнішній частині ноги: він асиметричний. Тож якщо зшити усі ноги однаково, вони не будуть однаковими після приєднання. Хоча, може це і несуттєво, воно сильно в очі не кидається. Тим не менше, я зшила їх таким чином, щоб в майбутньому візерунок з двох боків конячки був в одному напрямку. В ноги акуратно напхайте за допомогою пінцета наповнювач — не жалійте(в моєму випадку кульки-»маєчки»).

 DSCN0448

Ззаду:

DSCN0449

Для закріплення їх на тулубі я використала гудзики двох розмірів. Хотіла аби ноги були рухомі, тож і не пришивала ноги намертво до тулуба. Нитками закріпила більший гудзик у вказанному місці(див. на схемі вище) на нозі. Нитки вивела за допомогою голки для вишивки на внутрішню сторону ноги — намагайтеся попасти в одну дірку, інакше ноги не рухатимуться, навіть вузлики позав’язувала (от якраз їх, можливо, і не треба було робити). Оскільки нитка синтетична, капнула клей ПВА на вузли, аби ті не розв’язувалися у майбутньому. Гудзики меншого розміру нам знадобляться, коли ми будемо кріпити ноги безпосередньо до тулуба, зсередини.

DSCN0388 DSCN0389

Оце й усе. В нас повинно бути чотири ноги, зшитих, наповнених і з пришитими гудзиками. В наступній частині в нас буде багато роботи: необхідно буде виплести дві поливини тулуба, пришити ноги та очі, лише тоді зшивати деталі тулуба і наповнити. В кінці зробити гриву та хвіст.

ДАЛІ БУДЕ…