Трояндовий настрій. Текстильні браслети. Майстер-клас

Мої останні роботи, які встигла зробити до Великодня. Теж в рамках експериментів з вишивкою. Пара текстильних браслетів, такий собі Textile Art, якщо хочете. Це пошуки застосування вишивки у прикрасах з фетру та спроби створити щось просте й гарне водночас. І щоб часу мало займало!

На тому ж таки Pinterest (з якого я не вилізаю годинами) є чимало подібних браслетів з вишивкою. На вигляд вони чудові…
Зазвичай браслети підшивають зсередини шкірою, а ці були повністю з тканини і без твердої основи (буває металева чи ще яка). Такий варіант підходить для творчих пошуків, щоб не заморочуватись.

Тож маю два браслети з фетру з вишивкою на зав’язках. Перший, жовто-блакитний має довжину 17,5 см (на мою руку), ширина 3 см, а ширина вставки з вишивкою 2 см.
Другий, з червоними трояндами ті ж самі 17, 5 см, ширина 4,5 см, вставка 3,5 см.
В ході роботи над ними я відзняла трохи матеріалу для невеличкого майстер-класу.

НЕОБХІДНІ МАТЕРІАЛИ:

  • Нитки для вишивки (в мене акрилові);
  • Голки для вишивки;
  • Тканина для вишивки (будь-яка, типу рівномірки);
  • Фетр;
  • Фігурні ножиці (за бажанням);
  • Голка-циганка або пробійник для встановлення кнопок/люверсів;
  • Шнур 1 мм/стрічка тощо для зав’язок;
  • Ножиці, голки для шиття (якщо використовуєте окремо для вишивки, окремо для шиття різні голки), лінійка ручка/олівець.

Розглянемо широкий браслет.
З тканини для вишивки викроїти довгу прямокутну заготовку, довжиною на 3 см меншою ніж має бути довжина браслета, а ширину розрахуйте так, щоб був припуск на підгин десь від 0,5 см з кожного боку і ще по 0,5 см на кінцях.

З фетру викроїти заготовку, ширше від вставки десь на 1 см – просто додати з кожного боку по 0,5 см, а от довжина хай буде та сама, що й в вставки з тканини. Можна застосувати фігурні ножиці.
Якщо ж ви не бажаєте, щоб фетр виступав за краї, просто виріжте смугу з фетру тої ж ширини, що й вставка.

Перед вишиванням чи вже після підгорніть краї боків вставки (ті, що були припусками по 0,5 см). Я написала “перед”, бо саме так і зробила та це не принципово. Можна ще й праскою пройтися, але в мене вийшло й без неї…

Тепер пришийте вставку з тканини до фетрової смуги. Можна пришивати будь-яким зручним способом, головне щоб було гарно й трималося.

А тепер найцікавіше: з фетру маємо вирізати чотири невеличких однакових детальки для того, щоб закрити краї браслета. Виміряйте, якої довжини зараз ваша заготовка, від загальної довжини браслету відніміть це число і різницю розділіть на два – отримане число буде висотою вашої детальки, а ширина така сама, що й в браслета (адже ці детальки мають закрити краї браслета повністю).
Половинки також можуть бути різної форми: заокруглені, трикутної форми чи подібні до трапеції. Був навіть самий найпростіший варіант: фетрову смугу викроїти на 2-3 см довше за вставку й загорнути її краї на лицьову сторону і отак підшити.

Візьміть одну половинку, пришийте її знизу, відступаючи від краю браслета десь на 0,5 см. Прикладіть з лицьової сторони до неї другу половинку, зшийте спочатку по зовнішньому краю, а вже потім остаточно пришийте до браслета. Краї тканини надійно сховалися разом з фетром.

За допомогою голки-циганки або пробійника зробіть отвори на краях браслета й протягніть туди зав’язки. Або ж ще, як варіант, закріпити металеву фурнітуру (для цього необхідно розрахувати висоту фетрових деталей враховуючи довжину застібки).
Щодо зав’язок, то в мене це муліне двох кольорів, складене в кілька разів і скручене.

Наш текстильний браслет з фетру та вишивкою готовий.